
Vrijdag de 13e is lang beschouwd als een ongeluksdag, maar is dit bijgeloof waar?
De oorsprong van de angst voor vrijdag de 13e is onduidelijk, maar men denkt dat deze zijn oorsprong vindt in de oude Noorse mythologie. In de Noorse mythologie was de 13e godheid die op een etentje kwam de ondeugende Loki, die de dood van de god Balder veroorzaakte.
Ondanks deze associatie met ongeluk, is er geen wetenschappelijk bewijs dat vrijdag de 13e ongelukkiger is dan andere dagen. Uit een in het British Medical Journal gepubliceerde studie blijkt zelfs dat het aantal ongevallen of verwondingen op vrijdag de 13e niet toeneemt ten opzichte van andere vrijdagen.
De angst voor vrijdag de 13e, ook bekend als friggatriskaidekaphobia, is echter een reëel verschijnsel en kan het leven van mensen negatief beïnvloeden. Sommige mensen kunnen angst ervaren of bepaalde activiteiten op vrijdag de 13e vermijden, wat hun dagelijkse routines kan verstoren en onnodige stress kan veroorzaken.
Naast de angst voor vrijdag de 13e is er ook de “wet van Murphy”, die stelt dat “alles wat mis kan gaan, ook mis zal gaan”. Hoewel dit een pessimistische kijk lijkt, kan het juist nuttig zijn om je voor te bereiden op mogelijke problemen en oplossingen te vinden. Door te anticiperen en te plannen op mogelijke problemen, kunt u de gevolgen van eventuele tegenslagen minimaliseren.
Heeft vrijdag de 13e echt geen geluk? Het is aan u om te beslissen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor het idee dat vrijdag de 13e meer ongeluk brengt dan andere dagen, is het belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijke problemen en manieren te vinden om de impact ervan te minimaliseren.